Veeplaas Blouskool Santa Gertrudis

Senior Vleisbees Groepsklas Johan Visagie, Conrad Rossouw, Arno Swart

“BLOUES SE TOEKOMSREIS MET DIE SANTAS”


AGTERGROND:

Die projek het in Oktober 2016 afgeskop waartydens die Blouskool nege verse ontvang het vanaf die genootskap in samewerking met Veeplaas. Die Blouskool was van voorneme om die kudde so vinnig as moontlik uit te brei en het gevolglik ses koeie in November 2016 aangekoop op die veiling van Stanley Robertson. Vier van die koeie het kalwers gehad en die ander twee was dragtig. Ses van die nege verse wat ontvang is, was dragtig en het gekalf in 2016/2017. Die skool kon na vele pogings nie daarin slaag om die ander drie verse dragtig te kry nie en is die drie verse met die toestemming van die genootskap in Julie 2018 verkoop. Een van die nie-dragtige verse wat verkoop is word in 2018 vervang met ‘n vers vanaf Johan Havemann teen ‘n baie spesiale prys.

ADDISIONELE SKENKINGS:

Anton Muller skenk gedurende 2017 ‘n koei.
Dr Hennie Nel en Louise Patterson skenk ‘n vers in 2019.

DEELNAME EN PRESTASIES:

Blouskool was en is nog steeds aktief betrokke by die Jeugskou. Die geskenkte diere het daartoe bygedra dat die skool nou met kwaliteit diere kon skou. Die kinders was gretig om deel te neem en moes vele van hulle van die hand gewys word omrede ons nie al die getalle kon akkommodeer vir deelname aan landbouskoue, jeugskoue en die Alfa Expo nie.

2017: Die begin van vele hoogtepunte vir die kudde:

 • ‘n Sesde plek word behaal met LL140010 tydens die Nasionale Kampioenskap te Bloemfontein.
 • Tydens die Alfa Expo wen Blouskool die Interras kompetisie en ontvang hulle die wisseltrofee vanaf die Departement Landbou Ekonomie van die Vrystaatse Universiteit vir die beste bestuur en rekordhouding van kuddes wat betrokke is by die Veeplaas skole-projek.
Vertoner: Ané Kleynhans

 

2018: Veeplaas Blouskool Santas bou voort op hul prestasies en neem deel aan verskeie landbouskoue en jeugskoue:

 • VBS 170001 behaal ‘n tweede plek vir bulkalwers (12 – 14 maande) tydens die Vryburg skou.
Vertoner: Gerhard van Zyl
Beoordelaar: Franco Koch
 • VBS 170001 behaal ‘n tweede plek tydens die Bloemskou in die ouderdomsgroep van 15 – 18 maande.
Vertoner: Gerhard van Zyl
 • VBS 170001 word aangewys as die Reserwe Bulkalf Kampioen tydens die Bloemskou.
Awie Nel (Barnlab voedingsborg)
Vertoner: Gerhard van Zyl
 • Drie leerders van Blouskool neem deel aan die Nasionale Jeugskou Kampioenskappe te George met drie van Bloues se Santa bulle en wen die Senior Vleisbees groepsklas.
Senior Vleisbees Groepsklas
Johan Visagie, Conrad Rossouw, Arno Swart

2019: Bloues gaan van krag tot krag en behaal die volgende prestasies:

 • VBS 170001 behaal ‘n 2de plek vir bulle 24 – 30 maande tydens die Bloemskou.
Vertoner: Gerhard van Zyl
 • Tydens die Alfa Expo wen ons die interras kompetisie vir ongewisselde verse met VBS 180003 asook die interras vir gewisselde vroulike diere met LL 140010.
VBS 180003
Vertoner: Johandré Brits
LL 140010
EP Nel (Landbou Fasiliteerder)
Vertoner: Arno Swart
Frikkie van Zyl (HOD Landbou)

2020:

Die jaar 2020 was vir ons almal ‘n groot teleurstelling en terugslag as gevolg van die Covid-19 pandemie. Alle skoue is gekanselleer en het Blouskool hom hoofsaaklik toegespits op akademie. Alfa Expo het virtueel plaasgevind en het Blouskool slegs deelgeneem aan die interras kompetisie vir gewisselde manlike diere met VBS 170001. Die opname van hoe ‘n bul vertoon moes word vir die virtuele kompetisie het by Blouskool plaasgevind met VBS 170001. Nodeloos om te sê dat VBS 170001 die interras kompetisie gewen het.

VBS 170001 (B-bul) word op die 3-in-1 Santa veiling verkoop vir R52 000.

Blouskool tree op as gasheer vir die Fase D groeitoets van die Kroon Santa Klub sedert 2019. VBS 180009 behaal ‘n algehele vierde plek tydens die Fase D groeitoets in 2020.

Kalf van SS 150033 wei op Nutrifeed

HUIDIGE AANTAL DIERE:

Projek diere = 6
Eie diere = 42

BEDANKINGS:

Ons opregte dank en waardering aan die volgende persone:

 • Herman Kleynhans
  Herman was reeds vir etlike jare betrokke by Blouskool nog voor die ontstaan van die Veeplaas skole-projek. Herman in samewerking met Johan Malan het vir verskeie jare ‘n inleidende beoordelingskursus vir ons kinders aangebied met sy diere. Herman het ook van sy bulle beskikbaar gestel wat ons gekruis het met ons Bonsmaras om ‘n beter speenkalf te kan bemark. Die rol wat Herman vervul in ons kudde in terme van insette, entoesiasme, toegewydheid en algemene bestuur is grootliks verantwoordelik vir die sukses van die kudde. Hy is verseker ‘n goeie ambassadeur vir die ras.
 • Dankie aan die raad en die genootskap wat ons altyd met ope arms ontvang en deel laat voel van die Santa familie. Dit is vir ons ‘n riem onder die hart.
 • Dankie aan elke teler wat op een of ander wyse betrokke was met skenkings of enige ander vorm van hulpverlening of bystand.

Dit is vir Blouskool ‘n voorreg en GROOT eer om met so ‘n unieke ras en genootskap geassosieer te word.

Ek sluit af met die volgende:

“So nodig soos wat brood is vir die lewe, so broodnodig is die Santa ras vir volhoubare vleisproduksie”.

PS. Namens die Santa genootskap wil ons net graag vir Frikkie van Zyl bedank vir al sy insette en die wyse hoe hy die kudde bestuur. Ons is trots om met julle geassosieer te word.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

2,884 Responses

 1. Resources these as the 1 you mentioned right here will be incredibly useful to myself! I will publish a hyperlink to this web page on my personal blog. I am certain my site guests will discover that fairly helpful.

 2. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 3. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 4. Great blog you’ve got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours nowadays. I honestly appreciate individuals like you! Take care!!

 5. Hello! I simply want to give you a big thumbs up for the great information you’ve got right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

 6. Thanks for every other informative blog. The placeelse may I am getting that type of info written in such an ideal manner?I have a undertaking that I am just now operatingon, and I have been at the glance out for such info.

 7. Greetings, I believe your blog could possibly be having browser compatibility issues. Whenever I take a look at your site in Safari, it looks fine however, if opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to provide you with a quick heads up! Aside from that, great blog!

 8. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that I have truly loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I’m hoping you write once more soon!

 9. The most up-to-date output of anti-virus software program presents your computer system a point of stability under no circumstances just before likely. Wendeline Griswold Ause

 10. Right here is the right web site for everyone who would like to find out about this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that’s been written about for decades. Great stuff, just great.

 11. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in penningthis blog. I really hope to see the same high-grade content from you lateron as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

 12. Hi! This post couldn’t be written any better!Reading this post reminds me of my old room mate!He always kept chatting about this. I will forward this write-upto him. Pretty sure he will have a good read. Thanks forsharing!

 13. You’re so awesome! I do not suppose I’ve truly read through something like that before. So wonderful to discover somebody with some genuine thoughts on this topic. Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone with a bit of originality.

 14. When I initially commented I clicked the « Notify me when new comments are added » checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!

 15. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 16. Having read this I believed it was really informative. I appreciate you spending some time and energy to put this content together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worthwhile.

 17. After exploring a handful of the blog posts on your web page, I really appreciate your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Take a look at my website too and tell me what you think.

 18. That is a very good tip especially to those new to the blogosphere. Short but very accurate information… Thank you for sharing this one. A must read post.

 19. Hi there, just became aware of your blog through Google, and foundthat it is truly informative. I am gonna watch out for brussels.I’ll be grateful if you continue this in future.A lot of people will be benefited from your writing.Cheers!

 20. That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere. Short but very precise infoÖ Many thanks for sharing this one. A must read article!

 21. Hi there! This post could not be written any better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 22. Hello there! This blog post couldn’t be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Pretty sure he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 23. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I get 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Thanks a lot.

 24. After looking into a few of the blog articles on your blog, I really appreciate your technique of writing a blog. I book marked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 25. I blog frequently and I genuinely appreciate your content. This article has truly peaked my interest. I will take a note of your blog and keep checking for new information about once per week. I subscribed to your Feed too.

 26. Having read this I thought it was very enlightening. I appreciate you spending some time and effort to put this information together. I once again find myself spending a lot of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 27. Greetings, I do believe your website could possibly be having browser compatibility problems. When I look at your site in Safari, it looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful site!

 28. An intriguing discussion is worth comment. I believe that you should publish more on this topic, it may not be a taboo subject but typically people do not talk about such topics. To the next! Best wishes!

 29. Right here is the perfect web site for anyone who wishes to understand this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for a long time. Excellent stuff, just great.

 30. Thank you for the good writeup. It actually was a amusement account it.Glance complex to more brought agreeable from you!By the way, how could we keep up a correspondence?

 31. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both equally educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this in my search for something relating to this.

 32. Spot on with this write-up, I actually believe that this website needs far more attention. I’ll probably be back again to see more, thanks for the information!

 33. Thanks for ones marvelous posting! I quite enjoyed readingit, you may be a great author. I will be sure to bookmark your blogand definitely will come back later on. I want to encourage yourself to continue your greatjob, have a nice weekend!

 34. Thanks , I have recently been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have found out so far. However, what about the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

 35. Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always exciting to read through articles from other authors and use something from other web sites.

 36. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m certainly pleased I found it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 37. Hello there! This post couldn’t be written much better! Looking at this article reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I most certainly will send this article to him. Fairly certain he’ll have a great read. Many thanks for sharing!

 38. I was extremely pleased to find this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely loved every bit of it and I have you book-marked to look at new things in your blog.

 39. Greetings! Very helpful advice in this particular article! It’s the little changes that produce the largest changes. Many thanks for sharing!

 40. Right here is the perfect blog for everyone who hopes to understand this topic. You understand a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject that has been written about for decades. Excellent stuff, just excellent.

 41. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The problem is an issue that not enough men and women are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my hunt for something relating to this.

 42. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, great written and include approximately all important infos. I would like to peer extra posts like this .

 43. May I simply just say what a relief to uncover someone that really knows what they’re discussing online. You actually understand how to bring an issue to light and make it important. More people must look at this and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular because you most certainly have the gift.

 44. You are so awesome! I don’t believe I have read through a single thing like that before. So nice to find another person with some genuine thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet, someone with a little originality.

 45. I’ll immediately seize your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please permit me recognize so that I may subscribe. Thanks.

 46. Hello there! This post couldn’t be written much better! Going through this article reminds me of my previous roommate! He continually kept preaching about this. I am going to forward this article to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. I appreciate you for sharing!

 47. The very next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this one. I mean, Yes, it was my choice to read, but I really thought you would probably have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could fix if you were not too busy seeking attention.

 48. Hi there! I could have sworn I’ve visited this website before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often.

 49. Good post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read through content from other authors and use a little something from their sites.

 50. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 51. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search EngineOptimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywordsbut I’m not seeing very good success. If you know of any pleaseshare. Thank you!

 52. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit mycomment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wantedto say fantastic blog!

 53. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will eventually come back later in life. I want to encourage you continue your great writing, have a nice evening!

 54. This is a really good tip especially to those new to the blogosphere.Simple but very accurate info… Appreciate your sharing this one.A must read post!

 55. Hi, I do believe this is an excellent website. I stumbledupon it 😉 I will return once again since I saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 56. Pretty cool! I tried it and it went fine. Any other changes that can be done? How did you come about identifying that one bit as the payout? Deloria Dwain Penni

 57. It’s really a great and helpful piece of information. I’m satisfied that you shared this helpful info with us.Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 58. Spot on with this write-up, I seriously believe this site needs a great deal more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the information!

 59. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return yet again since i have saved as a favorite it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.

 60. This is the right web site for anyone who hopes to find out about this topic. You understand so much its almost tough to argue with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a subject that’s been discussed for many years. Excellent stuff, just excellent.

 61. I’m extremely pleased to find this website. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you book-marked to look at new information in your web site.

 62. After looking at a few of the blog posts on your blog, I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and let me know your opinion.

 63. The very next time I read a blog, I hope that it won’t disappoint me as much as this one. After all, Yes, it was my choice to read, but I genuinely believed you’d have something interesting to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something that you could possibly fix if you weren’t too busy searching for attention.

 64. Hello! I could have sworn I’ve visited this web site before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 65. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 66. Great web site you have got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate individuals like you! Take care!!

 67. An intriguing discussion is worth comment. I think that you need to write more on this subject, it may not be a taboo matter but typically people don’t talk about such topics. To the next! Cheers!

 68. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.Is there any way you can remove me from that service?Thank you!

 69. A fascinating discussion is definitely worth comment. I believe that you need to write more about this subject, it may not be a taboo matter but generally people do not talk about these issues. To the next! Kind regards.

 70. I’m amazed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 71. When I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. There has to be a way you can remove me from that service? Thanks a lot.

 72. Aw, this was a very good post. Taking the time and actual effort to create areally good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t seem toget anything done.

 73. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may come back yet again since I book-marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 74. What’s Taking place i am new to this, I stumbledupon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads.I’m hoping to contribute & assist other customers like its helpedme. Great job.

 75. whoah this blog is excellent i like reading your articles. Keep up the great paintings! You realize, a lot of individuals are looking round for this info, you could aid them greatly.

 76. I blog often and I truly thank you for your information. This article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed too.

 77. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to produce a good article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t seem to get anything done.

 78. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?I’ve been trying for a while but I never seem to get there!Cheers

 79. Howdy! I could have sworn I’ve been to this web site before but after looking at some of the articles I realized it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I found it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 80. I blog often and I genuinely appreciate your information. The article has truly peaked my interest. I am going to book mark your blog and keep checking for new details about once per week. I subscribed to your Feed as well.

 81. Hello i am kavin, its my first occasion to commentinganyplace, when i read this piece of writing i thought i could also make commentdue to this good piece of writing.

 82. สาวกผี สาวกหงส์ สาวกสิงห์ สาวกเรือ สาวกไก่ สาวกสุนัขจิ้งจอก ไม่ว่าคุณจะเป็นสาวกไหนก็ตาม คาสิโนออนไลน์ ขอเป็นส่วนหนึ่งสำหรับในการเปลี่ยนสิ่งที่คุณถูกอกถูกใจเป็นรายได้ ด้วยการยกคาสิโนมาไว้ให้แด่คุณแทงบอลออนไลน์ได้อย่างง่ายๆกันเลยขอรับ

 83. hi!,I like your writing so much! percentage we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to look you.

 84. Hi there! This article could not be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a very good read. Thanks for sharing!

 85. I was more than happy to discover this page. I want to to thank you for ones time for this wonderful read!! I definitely really liked every bit of it and I have you saved as a favorite to see new things in your web site.

 86. After looking over a few of the blog articles on your website, I honestly appreciate your technique of writing a blog. I saved it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 87. Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It’s always helpful to read articles from other writers and practice something from other websites.

 88. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

 89. I have to thank you for the efforts you have put in writing this site. I’m hoping to see the same high-grade content by you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own blog now 😉

 90. Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I may return once again since i have bookmarked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 91. After looking at a number of the articles on your website, I really appreciate your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Take a look at my website too and tell me what you think.

 92. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme. Did you create this web site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own site and would like to know where you got this from or exactly what the theme is named. Appreciate it!

 93. I blog frequently and I seriously thank you for your content. The article has truly peaked my interest. I will book mark your site and keep checking for new information about once a week. I opted in for your RSS feed too.

 94. Greetings! Incredibly helpful suggestions With this particular post! It’s the minor alterations that can make the greatest changes. Numerous many thanks for sharing!

 95. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, great written and come with approximately all important infos. I would like to see extra posts like this.

 96. Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this one. After all, I know it was my choice to read, but I truly believed you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of complaining about something you could possibly fix if you were not too busy seeking attention.

 97. You’re so awesome! I do not suppose I have read through something like that before. So nice to find someone with a few genuine thoughts on this subject. Seriously.. thank you for starting this up. This website is something that is needed on the internet, someone with a little originality.

 98. Thank you, I’ve recently been looking for information approximately this subject for a while and yours iis the greaatest I have came upon so far.However, what abvout the conclusion? Are you sure in regards to the supply?

 99. This is the perfect website for anybody who wants to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You certainly put a new spin on a topic that has been discussed for a long time. Great stuff, just excellent.

 100. Wow! This blog looks exactly like my old one!It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 101. I really love your blog.. Excellent colors & theme. Did you make this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own site and would like to learn where you got this from or just what the theme is named. Cheers.

 102. I’m curious to find out what blog platform you are working with? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 103. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 104. Everything is very open with a very clear clarification of the challenges. It was truly informative. Your website is useful. Thank you for sharing.

 105. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 106. Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day. It will always be helpful to read content from other authors and practice something from their websites.

 107. After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Cheers.

 108. When I initially commented I clicked the «Notify me when new comments are added» checkbox and now each time a comment isadded I get four e-mails with the same comment. Isthere any way you can remove people from that service?Bless you!

 109. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Many thanks!

 110. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t fail me as much as this particular one. After all, Yes, it was my choice to read through, but I actually thought you’d have something helpful to talk about. All I hear is a bunch of crying about something you could fix if you were not too busy looking for attention.

 111. Very interesting topic , thankyou for putting up. « The great aim of education is not knowledge but action. » by Herbert Spencer.

 112. Usually I do not read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thank you, very great post.

 113. Teapa PLAGIAT Inselaciune Lucrare-Licenta.eu sc Creativ TRD SRL, Neata Adrian Valentin Tepar Escroc, FRAUDA, lucrari plagiate pacaleste studentii

 114. Excellent blog you have got here.. Itís difficult to find high-quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! Take care!!

 115. Right here is the perfect blog for anyone who wishes to find out about this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on a topic that’s been discussed for ages. Wonderful stuff, just great.

 116. Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have book marked it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to guide other people.

 117. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast due to the fact that I found it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this topic here on your internet site.

 118. Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after looking at some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly.

 119. Normally I don’t read article on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great post.

 120. When I initially commented I clicked the «Notify me when new comments are added» checkbox and now each time a comment isadded I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove peoplefrom that service? Bless you!

 121. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you taking the time and energy to put this article together. I once again find myself spending way too much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it.

 122. It’s really a nice and useful piece of info. I’m glad that you simplyshared this useful info with us. Please keep us informed likethis. Thank you for sharing.

 123. Hello my friend! I want to say that this article is amazing, nice written and include almost all important infos. I would like to see more posts like this.

 124. I’m amazed, I have to admit. Seldom do I come across a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is an issue that too few people are speaking intelligently about. Now i’m very happy that I came across this during my search for something relating to this.

 125. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful andit has helped me out loads. I hope to contribute& help different users like its helped me. Great job.

 126. I’m excited to discover this web site. I wanted to thank you for your time for this particularly fantastic read!! I definitely enjoyed every little bit of it and I have you saved to fav to look at new information in your site.

 127. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 128. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?Thanks a lot!

 129. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 130. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you ought to write more about this issue, it may not be a taboo matter but generally people do not speak about such topics. To the next! Kind regards!!

 131. วันนี้ถ้าหากต้องการจะพนันบอล ไม่ว่าจะเป็นบอลคนเดียว บอลสเต็ป บอลสด ก็สามารถทำเป็นกล้วยๆโดยไม่ต้องเดินทางไปโต๊ะบอลให้ยุ่งยาก แค่เพียงเข้ามาที่ UFABET คุณก็สามารถร่วมบันเทิงใจกับเราได้โดยทันที ฝากถอนอัตโนมัติไม่ยุ่งยากสะดวกเร็วทันใจไม่เป็นอันตราย

 132. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed readingit, you can be a great author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come back in the future.I want to encourage continue your great posts, have a niceday!